Beli Rumah Full loan / 100% loan ada ke?

▫Dalam pembelian rumah, masih ada lagi bermimpi bulan jatuh ke bumi. Masih ada tanya, 'full loan kenapa perlu bayar booking'. ▫Booking atau deposit ni sebagai tanda jadi anda nak beli rumah. Kalau beli rumah subsales dengan REN anda kena bayar booking. ▫REN akan proceed loan anda lepas dah bayar, Kalau anda tak bayar booking, maknanya [...]

Advertisements

Deposit Rumah Refund ke Forfeit

▫Earnest deposit rumah di bayar pada account agency sebagai tanda setuju. ▫Jika deposit/booking dah di bayar, anda/agent perlu teruskan proses loan selama 14/21 hari bekerja dan sign SPA. ▫Kalau ikut standard practise dalam OTP clause 2(a) jika tempoh sign SPA dah melebihi yang di tetapkan, earnest deposit atau booking fees 'Forfeited'. (Deposit hangus) ▫Loan reject [...]

Loan Rumah ‘Reject’

▫Semalam ada yang pm tanya kalau loan reject apa perlu buat. ▫Rumah yang di beli tu jika dengan REN pastikan ada di tulis dalam booking form loan reject refund balik melainkan anda setuju untuk tak refund. ▫Bila loan reject, jangan lupa minta surat rejection dari bank. ▫Cuba submit pada bank lain juga, mungkin bank yang [...]

‘Perfection’ hartanah

Rilek, rumah yang anda beli tu kalau kena perfection bawa bertenang. ▫Perfection ni maknanya geran dah issued dan perlu di perfectkan atas nama owner dahulu. ▫Ada berita baiknya, korang akan dapat geran strata terus atas nama korang sendiri bila dah handover kunci. ▫Cuma proses perfection ni makan masa sikit, owner yang belum buat strata sedangkan [...]

Benefits Pembeli Rumah Pertama

◻Sebagai pembeli rumah pertama, ada beberapa kelebihan yang boleh di guna pakai. ◻Gunakan kelebihan ini sebaik mungkin 1. Diskaun ke atas Stamp Duty SPA ◻Rumah harga 300k pertama FREE stamp duty/disc 5k, atas 300k ikut plorate. 2. Pengeluaran KWSP ◻Boleh keluarkan kwsp untuk pembelian rumah pertama. Untuk rumah kedua, yang pertama tadi perlu di lupuskan [...]

Bila Masa Anda (owner rumah) Boleh Stop Bayaran Installment pada Bank

◻Susah betul nak tulis tajuk😂, sekiranye owner tu jual rumah, Jangan la pulak assume dah tak perlu bayar installment bank. ◻Loan bank masih perlu bayar, walaupun buyer dah sign SPA. ◻Jadi bila plak boleh stop bayaran ni...?? ◻Installment bulanan anda boleh stop bayar apabila lawyer dah selesai redemption/full settle bayar baki loan anda tu. ◻Pihak [...]

Buyer Cancel Beli Rumah- (Apa jadi?)

◻Hari tu dah cover pasal owner cancel kan, hari ni cover pasal buyer pulak. ◻Buyer punya side senang je, straight forward je, tak susah pun. ◻Konsepnya dah bayar tak boleh cancel, kalau cancel duit booking atau earnest deposit tu akan forfeited. ◻Kecuali borang yang di isi REN tu ada tambahan clause 'loan reject refund'. ◻Ayat [...]

PENGIRAAN KEUNTUNGAN SEWA RUMAH

Bila beli rumah untuk buat sewa, anda perlu tahu berapa modal dan kos yang terlibat bagi sebuah rumah... 📌Harga rumah : rm220k 📌Loan interest : 4.7% 📌Jmb : rm40/month 📌Installment : rm 962/month 📌Sewa bulanan : rm1200/month 📌Reno + perabot : rm5000 ◽ ROI (%) Sewa x 12 / harga rumah x 100 1200 x [...]

Tempoh Sign SPA/S&P

▫Setiap rumah yang di booking, mesti ada tempoh untuk execute spa samada beli dengan owner atau pun REN. ▫Tempoh untuk anda sign SPA biasanya ada tertulis di dalam booking form yang di kenali sebagai OTP. ▫Biasanya tempoh tersebut boleh jadi 14 hari atau 21 hari bekerja dari tarikh owner sign. ▫21 hari bekerja adalah tempoh [...]

%d bloggers like this: