RUMAH CORNER LOT, IDAMAN ORANG YANG NAK BERSARA

☑️Nak cari rumah corner lot tak ramai orang nak jual. ☑️Kalau ada pun mungkin banyak kena repair. ☑️Rumah ni dah la size tanah besar, siap dah renovated pulak tu. ☑️Uniknya rumah ni, owner suka tanam pokok buah-buahan, seperti pokok pisang, pokok mangga, pokok jambu, ulam raja, pokok kelapa, pokok pinang... Pokok Kelapa ni.. Poko Jambu [...]

Advertisements

Program FundMyHome

◽Program baru ni baru di lancarkan tadi, antara pemaju yang terlibat buat masa sekarang adalah Eco world, ijm, ioi, mah sing, pkns, pnb, sunway, trinity group dan uem. ◽Untuk permulaan, sebanyak 1000 unit yang berharga sehingga rm500k untuk program ni. ◽Tiada pembiayaan bank yang perlu untuk program ni. 🚩Scheme 20% pembeli rumah 80% institusi pelabur [...]

Pembeli Walk in Bank

◻Pembeli rumah pertama di nasihatkan, rujuk REN anda untuk semakan loan dan lain-lain. ◻Kebanyakan pembeli cuba walk in bank dan tanya sendiri. ◻Bila masuk salah satu bank, pegawai bank tu cakap loan tak lulus. Walk in bank kedua pun jawapan sama. ◻Terus give up nak beli rumah. Penat je walk in bank. Dapat jawapan macam [...]

Personal Loan Beli Kereta

▫Semalam lepas berbuka bertemu dengan sahabat lama dari satu tempat kerja lama dulu tahun 2007. ▫Masa tu saya kerja despacth, kawan tu storekeeper. Masing-masing dah resign dari company tu. ▫Katanya dia sekarang buat uber, baru lepas buat personal loan beli kereta. ▫Kesilapanya adalah beli kereta guna personal loan dari aeon. Interest boleh tahan dalam 12% [...]

Belanjawan 2019, sektor hartanah

(Kredit kepada penulis asal Sifu Faizul Ridzuan) 9 pengumuman dan polisi yang akan beri impak kepada pasaran hartanah tahun 2019 . 🔵 SST Kerajaan telah mengumumkan pengecualian SST ke atas perkhidmatan pembinaan dan bahan binaan. Sebagai balasan, Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) telah bersetuju untuk mengurangkan sebanyak 10% harga rumah yang tidak tertakluk [...]

5 PERKARA WAJIB SELEPAS DAPAT KUNCI RUMAH

◽Ramai yang beli rumah lepas dapat kunci happy masuk rumah macam takde apa. ◽Ada beberapa lagi tanggungjawab yang masih tak settle lagi sebagai pembeli rumah. ◽Beberapa perkara yang di tinggalkan oleh lawyer kepada anda setelah dapat kunci, jadi anda kena tukar nama sendiri Antaranya : 1. Bil Elektrik Boleh lakukan di cawangan tnb berdekatan, bawa [...]

LOAN MARGIN DAPAT BELOW 90%, DAPAT REFUND KE?

◽Masa viewing malam tempoh hari, ada buyer ni tanya, kalau dah booking (earnest deposit), loan margin dapat lebih rendah dari actual yang kita apply macam mana? ◽Adakah dapat refund sepenuhnya? ◽Berbalik kepada posting saya sebelum ni, pasal loan reject boleh refund ke tidak... ◽Dalam standard OTP (booking form ren), jika pembeli gagal sign SPA dalam [...]

Taman Tema Terbiar di Pandan Perdana…

Seramai 19 pegawai dan kakitangan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) diberikan surat tunjuk sebab kerana terdapat unsur kecuaian dalam aspek tanggungjawab berhubung kes Taman Tema Air Safari Lagoon yang beroperasi tanpa lesen sejak lapan tahun lalu. Lembaga Tatatertib MPAJ telah meneliti laporan siasatan jawatankuasa penyiasat yang dilantik berhubung isu taman tema itu dan memutuskan wujudnya [...]

‘Vacant Possession’

▫Semua sedia maklum vacant posession atau maksud lain serahan kunci akan berlaku selepas signing SPA. Bahasa mudah 'handover'. Salah tanggapan tu, perlu tunggu sehingga full payment dulu. ▫Walaupun anda dah sign SPA, ianya memerlukan masa atau period tertentu untuk proses tukar nama dan redemtion ▫Jangan ingat dah sign SPA terus dapat kunci pulak, bagi undercon [...]

Beli Rumah Full loan / 100% loan ada ke?

▫Dalam pembelian rumah, masih ada lagi bermimpi bulan jatuh ke bumi. Masih ada tanya, 'full loan kenapa perlu bayar booking'. ▫Booking atau deposit ni sebagai tanda jadi anda nak beli rumah. Kalau beli rumah subsales dengan REN anda kena bayar booking. ▫REN akan proceed loan anda lepas dah bayar, Kalau anda tak bayar booking, maknanya [...]

%d bloggers like this: