TAK BAYAR BILL INDAH WATER, APA JADI

◽Semalam lepas pergi update nama di indah water, sempat la borak dengan akak kaunter tu. ◽Sempat tanya dia apa akan jadi jika pemilik rumah tak bayar bill indah water? ◽Mereka ni boleh di kenakan tindakan undang-undang, lawyer akan mula hantar notis tuntutan jika tunggakan terlalu banyak. ◽Mereka juga akan di masukkan ke dalam ctos rekod, [...]

Advertisements

FREE PERABOT?? BIAR BETUL??

Perabot dan renovation sahaja bernilai 100k!! Rumah ni berada di bandar nusarhu, U10, shah alam. Tuan rumahnya sudah berpisah, tiada sefahaman lagi katanya. Asalnya rumah ni di beli dan di ubahsuai memang ikut spec nak duduk, sebab tu cantik. Tapi yela, malang sikit apabila hubungan tak menjadi, rumah yang dulu beli bersama terpaksa di jual. [...]

RUMAH CORNER LOT, IDAMAN ORANG YANG NAK BERSARA

☑️Nak cari rumah corner lot tak ramai orang nak jual. ☑️Kalau ada pun mungkin banyak kena repair. ☑️Rumah ni dah la size tanah besar, siap dah renovated pulak tu. ☑️Uniknya rumah ni, owner suka tanam pokok buah-buahan, seperti pokok pisang, pokok mangga, pokok jambu, ulam raja, pokok kelapa, pokok pinang... Pokok Kelapa ni.. Poko Jambu [...]

Program FundMyHome

◽Program baru ni baru di lancarkan tadi, antara pemaju yang terlibat buat masa sekarang adalah Eco world, ijm, ioi, mah sing, pkns, pnb, sunway, trinity group dan uem. ◽Untuk permulaan, sebanyak 1000 unit yang berharga sehingga rm500k untuk program ni. ◽Tiada pembiayaan bank yang perlu untuk program ni. 🚩Scheme 20% pembeli rumah 80% institusi pelabur [...]

Pembeli Walk in Bank

◻Pembeli rumah pertama di nasihatkan, rujuk REN anda untuk semakan loan dan lain-lain. ◻Kebanyakan pembeli cuba walk in bank dan tanya sendiri. ◻Bila masuk salah satu bank, pegawai bank tu cakap loan tak lulus. Walk in bank kedua pun jawapan sama. ◻Terus give up nak beli rumah. Penat je walk in bank. Dapat jawapan macam [...]

Personal Loan Beli Kereta

▫Semalam lepas berbuka bertemu dengan sahabat lama dari satu tempat kerja lama dulu tahun 2007. ▫Masa tu saya kerja despacth, kawan tu storekeeper. Masing-masing dah resign dari company tu. ▫Katanya dia sekarang buat uber, baru lepas buat personal loan beli kereta. ▫Kesilapanya adalah beli kereta guna personal loan dari aeon. Interest boleh tahan dalam 12% [...]

Belanjawan 2019, sektor hartanah

(Kredit kepada penulis asal Sifu Faizul Ridzuan) 9 pengumuman dan polisi yang akan beri impak kepada pasaran hartanah tahun 2019 . 🔵 SST Kerajaan telah mengumumkan pengecualian SST ke atas perkhidmatan pembinaan dan bahan binaan. Sebagai balasan, Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) telah bersetuju untuk mengurangkan sebanyak 10% harga rumah yang tidak tertakluk [...]

5 PERKARA WAJIB SELEPAS DAPAT KUNCI RUMAH

◽Ramai yang beli rumah lepas dapat kunci happy masuk rumah macam takde apa. ◽Ada beberapa lagi tanggungjawab yang masih tak settle lagi sebagai pembeli rumah. ◽Beberapa perkara yang di tinggalkan oleh lawyer kepada anda setelah dapat kunci, jadi anda kena tukar nama sendiri Antaranya : 1. Bil Elektrik Boleh lakukan di cawangan tnb berdekatan, bawa [...]

LOAN MARGIN DAPAT BELOW 90%, DAPAT REFUND KE?

◽Masa viewing malam tempoh hari, ada buyer ni tanya, kalau dah booking (earnest deposit), loan margin dapat lebih rendah dari actual yang kita apply macam mana? ◽Adakah dapat refund sepenuhnya? ◽Berbalik kepada posting saya sebelum ni, pasal loan reject boleh refund ke tidak... ◽Dalam standard OTP (booking form ren), jika pembeli gagal sign SPA dalam [...]

Taman Tema Terbiar di Pandan Perdana…

Seramai 19 pegawai dan kakitangan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) diberikan surat tunjuk sebab kerana terdapat unsur kecuaian dalam aspek tanggungjawab berhubung kes Taman Tema Air Safari Lagoon yang beroperasi tanpa lesen sejak lapan tahun lalu. Lembaga Tatatertib MPAJ telah meneliti laporan siasatan jawatankuasa penyiasat yang dilantik berhubung isu taman tema itu dan memutuskan wujudnya [...]

%d bloggers like this: