PERANGKAP PERSONAL LOAN

Semua orang rasanya ada mengalami zaman kejatuhan. .  Cuma tinggal bagaimana orang tu nak bangkit balik atau kekal sama. .  Masa zaman kejatuhan saya, of course masa tu makan gaji, gaya hidup nak mewah macam orang lain. .  Kurangnya ilmu pengetahuan pasal kewangan. Sana sini keluar duit.  .  Tapi kalau bab kerja memang kuat la, [...]

Advertisements

PANDUAN DAFTAR eCCRIS ONLINE STATEMENT 

◽Saya sendiri baru lepas daftar pagi tadi, jadi rasa nak share sikit la cara-caranya. ◽Lepas ni dah tak payah pergi bank negara untuk print ccris anda. Boleh print online sahaja. ◽Tapi sebelum tu anda kena register untuk pertama kali dulu. Pergi ke bank negara dan cakap pada kaunter nak register eCCRIS. ◽Nanti akan ada pembantu [...]

LOAN RUMAH DAH HABIS BAYAR, APA PERLU BUAT??

◽Ada kes sebelum ni yang mana owner dah bayar loan habis, takde hutang dah, tapi tertinggal step. ◽Jika anda dulu beli rumah guna loan, anda perlu buat 'lepaskan gadaian' atau discharge of charge (DOC) dengan pihak yang bagi loan tu(bank). ◽Jika rumah tu belum ada geran, tapi dah habis loan, maka ia di panggil deed [...]

Discount vs Rebate (part 2)

Ada yang kata sama, ada kata tak sama. ▫Biasanya anda akan nampak di hartanah undercon/project saje. ▫Discount atau rebate ni diberi oleh pemaju kepada pembeli rumah. ▫Katakan rumah harga 500k, discount 8%, anda perlu tanya pemaju samada harga 500k tu nett atau belum tolak 8%. ▫Ada pemaju tawarkan package 8% disc contra dengan d/payment. Maknanya [...]

UBAHSUAI RUMAH TAPI TAK MOHON KELULUSAN MAJLIS

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-7469193815780697", enable_page_level_ads: true }); Binaan rumah yang di ubahsuai dari rupa bentuk asal perlu dapat kelulusan dari pihak majlis Perbandaran. ◽Teres setingkat ubah jadi 2 tingkat, atau 2 tingkat ubah jadi 3 tingkat. ◽Apa-apa extension yang merubah rupa bentuk luaran seperti extend dapur, extend tepi, extend atas perlu [...]

EARLY VACANT POSSESSION

📎Teringat kes yang lepas, yang mana ada la beberapa kes yang buyer nak masuk awal. 📎Kalau buyer plan beli rumah pastu nak masuk awal pastikan dah di maklumkan pada owner. 📎Jangan last minit baru nak maklum, payah nanti nak adjust. 📎Perlu di ingatkan, janji mulut tak kira ye, sebab manusia ni tiba-tiba je boleh tukar [...]

UPDATES PENGECUALIAN DAN PENGIRAAN STAMP DUTY 2019

◽Untuk pembeli rumah pertama stamp duty ke atas SPA dan loan agreement 'FREE' bagi hartanah residential yang bernilai sehingga 300k. ◽Bagi hartanah yang di beli pada harga 301k - 500k pula, 300k yang pertama exempted dan selebihnya discount 5k dari total stamp duty. ◽Hartanah undercon pula 'FREE' stamp Duty ke atas SPA antara harga 300k [...]

TANDA-TANDA ANDA MASIH BELUM BERSEDIA BELI RUMAH

◽Beli rumah ni satu pilihan, anda ada pilihan samaada nak beli atau tak nak. ◽Orang yang memang nak beli, dia akan cuba sebaik mungkin dari segi deposit, loan dan lain-lain. 📢Orang yang masih tak bersedia pula, akan sentiasa ada alasan; 1. Deposit takde (dah 5 tahun sama je) 2. Mak suruh beli teres 3. Tak [...]

PAKEJ DARI PEMAJU

📎Bila beli undercon, jangan samakan dengan subsales. 📎Walaupun hakikatnya proses hampir sama, tapi masih berbeza. 📎Yang paling ketara adalah dari pakej yang di tawarkan. 📎Ada banyak pakej musim sekarang ni, jangan sampai pening kepala. 📎Ada disc bumi, ada yang rebate, ada yang free semua legal cost. 📎Ada yang cuma sebahagian je di tanggung pemaju, yang [...]

Karavan pertama launch di Malaysia!!

Ciri-ciri standard:Beg udara untuk pemandu dan penumpang Cruise control, system brek ABS, pengelap cermin dan lampu automatik dan cab air. Radio DAB dengan skrin sesentuh Kamera pemerhati bahagian belakang Struktur ruang dalaman diperbuat daripada plastik bertetulang kaca dan juga PVC 99% binaan bebas-kayu Pendingin hawa termasuk di bahagian bumbung Televisyen LED dengan pemain DVD serta [...]

%d bloggers like this: