PERBEZAAN MRTT/A DAN MLTT/A

Pertama sekali, MRTT/A dan MLTT/A ini merupakan insuran rumah. Terdapat 2 jenis insurans iaitu insurans konvensional dan islamik. Apa yang membezakan antara insurans konvensional dan insurans islamik adalah huruf dibelakangnya iaitu ‘A’ Assurance dan ‘T’ Takaful. Mortgage Reducing Term Assurance/ Mortgage Level Term Assurance (MRTA/MLTA) – Insurans Konvensional Mortgage Reducing Term Takaful/ Mortgage Level Term […]

MACAM MANA NAK KENAL PASTI PEMAJU BANKRUP?

Cara mudah untuk kenal pasti pemaju bankrup adalah dengan melayari laman web Portal Rasmi Jabatan Perumahan Negara, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk mengenal pasti pemaju yang bermasalah. Link di bawah merupakan Portal Rasmi Jabatan Perumahan Negara, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan : http://ehome.kpkt.gov.my/index.php/ Klik Semakan untuk tahu Senarai Hitam Pemaju Perumahan Klik senarai-senarai tersebut […]

OPR (OVERNIGHT POLICY RATE)

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: “ca-pub-7469193815780697”, enable_page_level_ads: true }); Apa itu Kadar Dasar Semalaman /Overnight Policy Rate (OPR) ? OPR ini ditetapkan olen Bank Negara Malaysia untuk digunakan dalam tranksaksi semua institusi kewangan di Malaysia. Kadar faedah yang dikenakan dalam transaksi apabila bank yang kurang duit meminjam dari bank yang berduit supaya bank […]

KEMPEN PEMILIKAN RUMAH / HOME OWNERSHIP CAMPAIGN (HOC)

APA ITU HOC 2019? Home Ownership Campaign atau HOC adalah salah satu initiatif daripada Menteri Kewangan YB Mr Lim Guan Eng semasa pembentangan Bajet 2019 pada November tahun lepas. Keistimewaan HOC ini adalah pembeli rumah akan dikecualikan dari ‘Stamp Duty’ apabila membeli unit rumah dari bulan 1 Januari hingga 30 June 2019. Tujuan HOC ini […]

DAH BAYAR DEPOSIT RUMAH, BOLEH KE OWNER CANCEL??

📎Baru ni nampak ada orang post yang owner dia cancel the deal selepas buyer dah bayar earnest deposit. 📎Ok persoalan dia, boleh ke owner tersebut cancel secara sah. Ada dua jawapan 1. Boleh 📌Sekiranya owner tu masih belum sign borang otp/booking form. (semua terms hanya valid bila owner sign otp) 📌Dah sign otp, tapi tempoh […]

AGENT HARTANAH PERLU LEBIH BERHATI-HATI

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: “ca-pub-7469193815780697”, enable_page_level_ads: true }); 📎Jika anda ren wanita, banyak yang kena jaga, kalau boleh jangan viewing 1 on 1 dengan client. 📎Few years later pernah terjadi pada agent saya, inspection lebih kurang pukul 2pm di sebuah condo. 📎Agent terlalu positif thinking, dan tak sangka owner di rumah seorang. […]

BELI RUMAH, LEPAS TU DI CERAIKAN SUAMI

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: “ca-pub-7469193815780697”, enable_page_level_ads: true }); Panjang skit la kisah ni….📎Hari ni punya la busy, sebenarnya owner ni dah whatsaap lama dah nak jumpa, cuma baru hari ni sempat jumpa. . 📎Owner ni beli condo di shah alam dengan saya tahun 2012 lagi, sejak pada tu, dia lost contact dengan […]

MAK AYAH TAK BAGI BELI RUMAH

◽Anak dah ok sebab nampak kebaikan memiliki rumah. ◽Yang jadi masalah adalah ibu bapa, masih ada lagi ibu bapa yang mengekang anak-anak nak beli rumah. ◽Baru hari saya dengar mak ayah tak supportive, whattt…. 😵 ◽Rumah tu bukan hanya tempat tinggal, boleh di jadikan pelaburan yang sangat stabil. ◽Tetapi mungkin pemikiran orang dulu ni nak […]

PANDUAN DAFTAR eCCRIS ONLINE STATEMENT 

◽Saya sendiri baru lepas daftar pagi tadi, jadi rasa nak share sikit la cara-caranya. ◽Lepas ni dah tak payah pergi bank negara untuk print ccris anda. Boleh print online sahaja. ◽Tapi sebelum tu anda kena register untuk pertama kali dulu. Pergi ke bank negara dan cakap pada kaunter nak register eCCRIS. ◽Nanti akan ada pembantu […]