Hartanah Awie

BUYER NAK BAYAR DEPOSIT RUMAH GUNA KWSP

 

◽Dah la tak menulis, so kena start menulis balik ni.

◽Dah jadi trend sekarang ramai buyer withdraw kwsp untuk deposit.

◽Memang antara salah satu kelebihan beli rumah, boleh keluarkan kwsp akaun 2.

◽Tapi anda kena pastikan deal tu menjadi, memandangkan deal standard yang ada, tidak ada terma dan syarat keluar kwsp untuk deposit.

◽Apa yang biasa berlaku, buyer nak keluar kwsp untuk bayar baki deposit 10% dari harga rumah.

◽Ini semua perlu persetujuan owner, tanpa persetujuan owner, owner akan tanya mana baki deposit semasa nak sign snp.

island, fog, forest

◽Kadang tu ren dah update owner, tapi di sebabkan update pakai mulut/verbal sahaja, owner kadang lupa. Boleh jadi ada pihak Ketiga yang bagitau owner pasal deposit tersebut.

◽Jadi untuk lebih selamat, ren perlu tulis terma tambahan ini dalam ruang terma tambahan untuk mengelakkan salah faham.

◽Kalau dah tulis tu, pastikan juga akaun kwsp tu cukup untuk cover deposit.

melford hall, architecture, tourism

◽Apa jua terma tambahan nak request mesti lah bertulis, jangan buat sambil lewa.

◽Ada kes cancel deal duit booking forfeited sebab kes macam ni, hati-hati.

◽Jadi ren tulis la, walaupun rasa buyer tu dah kenal lama, kadang buyer plak bila loan lulus, eh kena bayar ke, boleh pulak tanya kena bayar ke..😅

◽Tulis la terma tambahan tu, untuk keselamatan kedua belah pihak.

Posting iklan rumah, seminar hartanah, tips dan lain2
👇👇👇👇👇
https://t.me/hartanahheavenawie

Awie Dx Kl
~the lone RENger~

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Hubungi saya
Hi. Boleh saya bantu?
Powered by