TUNGGAKAN MAINTENANCE DAN KESANNYA BILA NAK JUAL RUMAH

Tak pasti kenapa dalam Malaysia ni banyak kes yang tak bayar maintenance. Pernah handle 1 kes dulu, owner beli flat tahun 1986, jual tahun 2016, bayangkan dia tak pernah bayar maintenance sejak dulu. Masa tu maintenance dia hanya rm30/sebulan. Last skali masa nak jual rumah tu, tunggakan melebihi 10% deposit rumah. Last update dari pemaju […]

KENAPA ORANG RAMAI SIBUK NAK BELI RUMAH

Majority ada hartanah 📎Rumah buka saje untuk duduk semata-mata. Bila anda dah start beli rumah, automatik anda dah start investment walaupun rumah tu anda duduk. Sebab setiap tahun ada kenaikan CA secara purata selangor 8%p.a, KL 12%p.a Bukan target hanya kenaikan CA saje, banyak lagi kegunaan rumah yang boleh membantu kita sebagai aset. Antaranya, Jual […]

LOAN RUMAH DAH LULUS, SEBENARNYA ADA LAGI PERKARA KENA BUAT

✨Jaga-jaga, jangan pandang remeh, anda ada masa yang singkat untuk sign SPA. ✨Waktu booking rumah dan sign otp tu, check balik berapa hari tempoh yang di beri untuk anda sign SPA. ✨Ada yang tulis 7 hari, ada yang tulis 14 hari, most REN akan tulis 21 hari jika anda nak mohon pinjaman bank. ✨Bila loan […]

DAH BAYAR DEPOSIT RUMAH, BOLEH KE OWNER CANCEL??

📎Baru ni nampak ada orang post yang owner dia cancel the deal selepas buyer dah bayar earnest deposit. 📎Ok persoalan dia, boleh ke owner tersebut cancel secara sah. Ada dua jawapan 1. Boleh 📌Sekiranya owner tu masih belum sign borang otp/booking form. (semua terms hanya valid bila owner sign otp) 📌Dah sign otp, tapi tempoh […]

AGENT HARTANAH PERLU LEBIH BERHATI-HATI

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: “ca-pub-7469193815780697”, enable_page_level_ads: true }); 📎Jika anda ren wanita, banyak yang kena jaga, kalau boleh jangan viewing 1 on 1 dengan client. 📎Few years later pernah terjadi pada agent saya, inspection lebih kurang pukul 2pm di sebuah condo. 📎Agent terlalu positif thinking, dan tak sangka owner di rumah seorang. […]

BELI RUMAH, LEPAS TU DI CERAIKAN SUAMI

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: “ca-pub-7469193815780697”, enable_page_level_ads: true }); Panjang skit la kisah ni….📎Hari ni punya la busy, sebenarnya owner ni dah whatsaap lama dah nak jumpa, cuma baru hari ni sempat jumpa. . 📎Owner ni beli condo di shah alam dengan saya tahun 2012 lagi, sejak pada tu, dia lost contact dengan […]

MAK AYAH TAK BAGI BELI RUMAH

◽Anak dah ok sebab nampak kebaikan memiliki rumah. ◽Yang jadi masalah adalah ibu bapa, masih ada lagi ibu bapa yang mengekang anak-anak nak beli rumah. ◽Baru hari saya dengar mak ayah tak supportive, whattt…. 😵 ◽Rumah tu bukan hanya tempat tinggal, boleh di jadikan pelaburan yang sangat stabil. ◽Tetapi mungkin pemikiran orang dulu ni nak […]

PANDUAN DAFTAR eCCRIS ONLINE STATEMENT 

◽Saya sendiri baru lepas daftar pagi tadi, jadi rasa nak share sikit la cara-caranya. ◽Lepas ni dah tak payah pergi bank negara untuk print ccris anda. Boleh print online sahaja. ◽Tapi sebelum tu anda kena register untuk pertama kali dulu. Pergi ke bank negara dan cakap pada kaunter nak register eCCRIS. ◽Nanti akan ada pembantu […]

LOAN RUMAH DAH HABIS BAYAR, APA PERLU BUAT??

◽Ada kes sebelum ni yang mana owner dah bayar loan habis, takde hutang dah, tapi tertinggal step. ◽Jika anda dulu beli rumah guna loan, anda perlu buat ‘lepaskan gadaian’ atau discharge of charge (DOC) dengan pihak yang bagi loan tu(bank). ◽Jika rumah tu belum ada geran, tapi dah habis loan, maka ia di panggil deed […]