DAH BAYAR DEPOSIT RUMAH, BOLEH KE OWNER CANCEL??

📎Baru ni nampak ada orang post yang owner dia cancel the deal selepas buyer dah bayar earnest deposit. 📎Ok persoalan dia, boleh ke owner tersebut cancel secara sah. Ada dua jawapan 1. Boleh 📌Sekiranya owner tu masih belum sign borang otp/booking form. (semua terms hanya valid bila owner sign otp) 📌Dah sign otp, tapi tempoh […]

AGENT HARTANAH PERLU LEBIH BERHATI-HATI

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: “ca-pub-7469193815780697”, enable_page_level_ads: true }); 📎Jika anda ren wanita, banyak yang kena jaga, kalau boleh jangan viewing 1 on 1 dengan client. 📎Few years later pernah terjadi pada agent saya, inspection lebih kurang pukul 2pm di sebuah condo. 📎Agent terlalu positif thinking, dan tak sangka owner di rumah seorang. […]

BELI RUMAH, LEPAS TU DI CERAIKAN SUAMI

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: “ca-pub-7469193815780697”, enable_page_level_ads: true }); Panjang skit la kisah ni….📎Hari ni punya la busy, sebenarnya owner ni dah whatsaap lama dah nak jumpa, cuma baru hari ni sempat jumpa. . 📎Owner ni beli condo di shah alam dengan saya tahun 2012 lagi, sejak pada tu, dia lost contact dengan […]

MAK AYAH TAK BAGI BELI RUMAH

◽Anak dah ok sebab nampak kebaikan memiliki rumah. ◽Yang jadi masalah adalah ibu bapa, masih ada lagi ibu bapa yang mengekang anak-anak nak beli rumah. ◽Baru hari saya dengar mak ayah tak supportive, whattt…. 😵 ◽Rumah tu bukan hanya tempat tinggal, boleh di jadikan pelaburan yang sangat stabil. ◽Tetapi mungkin pemikiran orang dulu ni nak […]

PANDUAN DAFTAR eCCRIS ONLINE STATEMENT 

◽Saya sendiri baru lepas daftar pagi tadi, jadi rasa nak share sikit la cara-caranya. ◽Lepas ni dah tak payah pergi bank negara untuk print ccris anda. Boleh print online sahaja. ◽Tapi sebelum tu anda kena register untuk pertama kali dulu. Pergi ke bank negara dan cakap pada kaunter nak register eCCRIS. ◽Nanti akan ada pembantu […]

LOAN RUMAH DAH HABIS BAYAR, APA PERLU BUAT??

◽Ada kes sebelum ni yang mana owner dah bayar loan habis, takde hutang dah, tapi tertinggal step. ◽Jika anda dulu beli rumah guna loan, anda perlu buat ‘lepaskan gadaian’ atau discharge of charge (DOC) dengan pihak yang bagi loan tu(bank). ◽Jika rumah tu belum ada geran, tapi dah habis loan, maka ia di panggil deed […]

Discount vs Rebate (part 2)

Ada yang kata sama, ada kata tak sama. ▫Biasanya anda akan nampak di hartanah undercon/project saje. ▫Discount atau rebate ni diberi oleh pemaju kepada pembeli rumah. ▫Katakan rumah harga 500k, discount 8%, anda perlu tanya pemaju samada harga 500k tu nett atau belum tolak 8%. ▫Ada pemaju tawarkan package 8% disc contra dengan d/payment. Maknanya […]

UBAHSUAI RUMAH TAPI TAK MOHON KELULUSAN MAJLIS

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: “ca-pub-7469193815780697”, enable_page_level_ads: true }); Binaan rumah yang di ubahsuai dari rupa bentuk asal perlu dapat kelulusan dari pihak majlis Perbandaran. ◽Teres setingkat ubah jadi 2 tingkat, atau 2 tingkat ubah jadi 3 tingkat. ◽Apa-apa extension yang merubah rupa bentuk luaran seperti extend dapur, extend tepi, extend atas perlu […]