LOAN RUMAH DAH LULUS, SEBENARNYA ADA LAGI PERKARA KENA BUAT

✨Jaga-jaga, jangan pandang remeh, anda ada masa yang singkat untuk sign SPA.

✨Waktu booking rumah dan sign otp tu, check balik berapa hari tempoh yang di beri untuk anda sign SPA.

✨Ada yang tulis 7 hari, ada yang tulis 14 hari, most REN akan tulis 21 hari jika anda nak mohon pinjaman bank.

✨Bila loan dah lulus je, mintak ren cepat-cepat instruct lawyer untuk prepare SPA.

✨Owner boleh forfeit (hangus) duit deposit anda jika melebihi tarikh yang di tetapkan.

✨Antara sebab utama owner forfeit mungkin dia ubah fikiran tak jadi jual, hasutan orang ketiga, offer dari buyer lain yang lebih tinggi..

✨Sentiasa pantau tempoh yang di beri tu kalau loan masih tak lulus lagi, ren yang baik akan sentiasa tolong check baki tempoh untuk sign SPA bagi pihak buyer.

✨Memang wujud owner yang straight, dia ikut betul-betul tempoh tu, kalau ren pun lalai dan tak sedar tau-tau tempoh tu dah sampai tarikh luput, maka owner tak kasi chance terus cancel penjualan dan forfeit duit deposit.

✨Kalau semua rumah owner tu buat macam ni, dia buat duit tanpa jual rumah dia.

✨Ada satu cara untuk mengelakkan duit deposit buyer hangus..

Rajin nanti saya tulis…

Published by awie shariman

Blogger, senior real estate negotiator, team sales manager at chester properties, services include buy, sell, invest and rent all type properties.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: