LOAN RUMAH DAH HABIS BAYAR, APA PERLU BUAT??

◽Ada kes sebelum ni yang mana owner dah bayar loan habis, takde hutang dah, tapi tertinggal step.

◽Jika anda dulu beli rumah guna loan, anda perlu buat ‘lepaskan gadaian’ atau discharge of charge (DOC) dengan pihak yang bagi loan tu(bank).

◽Jika rumah tu belum ada geran, tapi dah habis loan, maka ia di panggil deed of receipt & reassignment (DRR).

◽DOC ni anda perlu lantik lawyer, fee tak sampai 1k. Lawyer akan hantar borang ke bank untuk sign, anda hanya perlu bayar fee dan bagi geran je.

◽Seterusnya lawyer akan buat serahan di pejabat tanah untuk keluarkan nama bank tersebut dari dalam geran.

◽DRR pula, untuk yang belum ada geran/strata, kita tak buat di pejabat tanah, sebaliknya lawyer akan failkan PA (power attorney), PA ni yang bertindak untuk sign mana2 document untuk pihak bank.

◽Lawyer akan bawa DRR ni yang di sign oleh owner dan PA bank untuk di setemkan dan kemudian ke mahkamah untuk di batalkan PA terdahulu.

◽Mahkamah akan serah balik hak kita yang dulunya di serah hak pada bank.

◽Dua-dua proses ni boleh berlaku kalau kita jual rumah, tak semestinya habis hutang je.

◽Bank tak bagitau anda apa kena buat bila dah habis hutang bank, sebab tu ramai yang terkena.

Ada yang berani sahut cabaran jadi lawyer ke?? 😂😂

Penat dah tulis ni…..tekan la share/like

Published by awie shariman

Blogger, senior real estate negotiator, team sales manager at chester properties, services include buy, sell, invest and rent all type properties.

Join the Conversation

3 Comments

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: