EARLY VACANT POSSESSION

📎Teringat kes yang lepas, yang mana ada la beberapa kes yang buyer nak masuk awal.

📎Kalau buyer plan beli rumah pastu nak masuk awal pastikan dah di maklumkan pada owner.

📎Jangan last minit baru nak maklum, payah nanti nak adjust.

📎Perlu di ingatkan, janji mulut tak kira ye, sebab manusia ni tiba-tiba je boleh tukar fikiran.

📎Perlu di ingatkan, walaupun rumah tu dah kosong, tak semestinya buyer boleh masuk terus.

📎Rumah tu masih hakmilik owner, sehingga la bayaran penuh ke atas rumah tu selesai.

📎Owner masih kena bayar installment bank macam biasa walaupun dah sign SPA ye.

📎Jika ada sebarang perjanjian buyer nak masuk awal, minta ren tuliskan perjanjian tu, owner perlu setuju secara bertulis.

📎Boleh jadi 2 jenis early vp ni, pertama masuk awal bayar sewa, yang kedua masuk awal tak perlu bayar sewa.

📌Masuk awal bayar sewa
Kalau perjanjian yang ni, walaupun buyer dapat masuk rumah awal, buyer kena bayar sewa pada owner sehingga dapat kunci.

📌Masuk awal tak per bayar sewa
Perjanjian ni pula, ada yang owner sendiri dah offer, kalau buyer agree dengan harga jualan tersebut, harga jualan dah termasuk sewa.

📎Tapi major renovation tak di benarkan, sehingga selesai vp.

📎Paling elok masuk selepas dapat consent, paling afdal selepas 1 disbursement.

📎Jika takde perjanjian, tunggu je la sampai selesai semua urusan ye.

Advertisements

Published by awie shariman

Blogger, senior real estate negotiator, team sales manager at chester properties, services include buy, sell, invest and rent all type properties.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: