UPDATES PENGECUALIAN DAN PENGIRAAN STAMP DUTY 2019

◽Untuk pembeli rumah pertama stamp duty ke atas SPA dan loan agreement ‘FREE’ bagi hartanah residential yang bernilai sehingga 300k.

◽Bagi hartanah yang di beli pada harga 301k – 500k pula, 300k yang pertama exempted dan selebihnya discount 5k dari total stamp duty.

◽Hartanah undercon pula ‘FREE’ stamp Duty ke atas SPA antara harga 300k – 1m di beli daripada mana-mana pemaju perumahan.

◽Skim ini sah untuk tempoh dari 1 january 2019 sehingga 31 December 2020.

📌New Scale 2019

📢SPA Stamp Duty

First 100k = 1%
101k – 500k = 2%
501k – 1m = 3%
1m above = 4%

📢LOAN Agreement
Loan amount x 0.5%

◽So dah tengok scale tu, mesti ada yang tak pasti macam mana kira kan,tak boleh direct kali dengan rate tu. Anda kena kali by tiering harga. Rujuk kiraan di bawah;

☑️Contoh Kiraan 1
Harga Rumah = 300k
Loan 90% = 270k
🖍️SPA
100k x 1% = RM 1000
200k x 2% = RM 4000
Total = RM 5000
Exemption = 100%
Jumlah kena bayar = RM’0′

🖍️Loan
270k x 0.5% = RM1350
Exemption = 100%
Jumlah kena bayar = RM’0′

☑️Contoh Kiraan 2
Harga Rumah = 355k
Loan 90% = 319,500
🖍️SPA
100k x 1% = RM 1000
255k x 2% = RM 5100
Total = RM 6100
Exempted = RM 5000
Jumlah kena bayar = RM 1100

🖍️Loan
319,500 x 0.5% = RM1597.5
Exempted = RM 1500
Jumlah kena bayar = RM97.5

☑️Contoh Kiraan 3
Harga Rumah = 520k
Loan 90% = 468k
🖍️SPA
100k x 1% = RM 1000
400k x 2% = RM 8000
20k x 3% = RM 600
Total = RM 9600
Exempted = NO (sorry anda kaya 😂😂)
Jumlah kena bayar = RM9600

🖍️Loan
468k x 0.5% = RM 2340
Exempted = NO (bayar je la orang kaya 🤣🤣)
Jumlah kena bayar = RM2340

◽Tu semua hanya untuk Stamp Duty sahaja ye…anda masih kena bayar legal fees SPA dan Legal fees loan macam biasa.

◽Masih tak faham? rujuk REN atau lawyer anda..

Join group Channel untuk info hartanah
👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
https://t.me/hartanahheavenawie

Advertisements

Published by awie shariman

Blogger, senior real estate negotiator, team sales manager at chester properties, services include buy, sell, invest and rent all type properties.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: