Program FundMyHome

◽Program baru ni baru di lancarkan tadi, antara pemaju yang terlibat buat masa sekarang adalah Eco world, ijm, ioi, mah sing, pkns, pnb, sunway, trinity group dan uem.

◽Untuk permulaan, sebanyak 1000 unit yang berharga sehingga rm500k untuk program ni.

◽Tiada pembiayaan bank yang perlu untuk program ni.

🚩Scheme
20% pembeli rumah
80% institusi pelabur (invester)

◽Syarat 5 tahun pegang tak boleh jual

◽Pembeli rumah hanya perlu bayar 20% dari harga rumah, dan sebanyak 80% lagi di biayai oleh institusi pelabur.

◽Antara institusi pelabur yang membiayai 80% ini adalah Maybank dan cimb.

◽Katanya sesiapa yang layak tetapi tak mampu keluarkan 20% dari harga tersebut, juga di pelawa pinjaman loan oleh maybank dan cimb.

☑️Yang bagus
📌Pembeli tak perlu buat loan
📌Hanya bayar 20% dari harga rumah
📌Orang yang ccris tak cantik atau ctos mesti suka

☑️Yang tak bagus
📌Tak ramai pembeli yang ada 20% dari harga rumah
📌80% pegangan tu adalah milik invester, maknanya mereka pegangan lagi besar.
📌Sekatan jualan selama 5 tahun

◽Sejauh mana scheme ni dapat membantu pembeli tak pasti. Nampak macam target mereka ni nak clearkan unsold unit je.

Awie Dx KL
~the lone RENger~

http://www.hartanahawie.com

Advertisements

Published by awie shariman

Blogger, senior real estate negotiator, team sales manager at chester properties, services include buy, sell, invest and rent all type properties.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: