5 PERKARA WAJIB SELEPAS DAPAT KUNCI RUMAH

◽Ramai yang beli rumah lepas dapat kunci happy masuk rumah macam takde apa.

◽Ada beberapa lagi tanggungjawab yang masih tak settle lagi sebagai pembeli rumah.

◽Beberapa perkara yang di tinggalkan oleh lawyer kepada anda setelah dapat kunci, jadi anda kena tukar nama sendiri

Antaranya :

1. Bil Elektrik Boleh lakukan di cawangan tnb berdekatan, bawa salinan SPA dan ic walk in ke tnb. Cakap pada kaunter nak register tnb baru. Tempoh 7-14 hari untuk tnb update.

2. Bil Air Untuk register air pula boleh di buat di syabas, bawa salinan SPA dan juga ic, kaunter akan bagi borang untuk di isi. Dalam borang tu ada agreement yang perlukan sign saksi, boleh dapatkan sign saksi orang yang ada situ, atau bawak balik borang bagi la sesiapa sign.

3. Maintenance/JMB Apartment atau condo mesti ada jmb, jangan buat tak tau, anda kena turun bawa SPA dan ic untuk jmb register nama anda sebagai owner baru dan juga cark park.

4. Indah water/bil pembentungan Boleh walk in anytime ke IWK berdekatan anda untuk register.

5. Cukai taksiran/cukai pintu Yang ni kalau anda lambat register ada penalty sehingga 2k (ikut daerah), segera la register lepas dpaat kunci.

◽Semua perkara di atas di tinggalkan untuk anda buat sendiri. Lawyer sampai loan disburse dan serah kunci.

◽Ada juga yang nak lawyer buat, anda boleh bincang dengan lawyer anda.

◽Kalau malas nak buat, upah runner untuk buat.

◽Jangan tak tukar sudah, nanti kesannya pada owner yang lama….

Awie Dx KL

~the lone RENger~

Advertisements

Published by awie shariman

Blogger, senior real estate negotiator, team sales manager at chester properties, services include buy, sell, invest and rent all type properties.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: