LOAN MARGIN DAPAT BELOW 90%, DAPAT REFUND KE?

◽Masa viewing malam tempoh hari, ada buyer ni tanya, kalau dah booking (earnest deposit), loan margin dapat lebih rendah dari actual yang kita apply macam mana?

◽Adakah dapat refund sepenuhnya?

◽Berbalik kepada posting saya sebelum ni, pasal loan reject boleh refund ke tidak…

◽Dalam standard OTP (booking form ren), jika pembeli gagal sign SPA dalam tempoh yang di beri, duit booking tu boleh di forfeit (hangus).

◽Maknanye di sini, tak kira la loan reject ke, margin rendah ke, tak dapat value ke, duit tu akan forfeited JIKA : ren tak tulis note atau klausa tambahan/special condition.

◽Jadi untuk mengelakkan duit booking anda kena forfeited, ada baiknya anda check di borang tersebut ada tak tulis nota tambahan atau special condition.

◽Kebanyakan ren akan tulis, ‘loan reject refund’. Jangan ambil mudah, kalau loan tu dapat hanya 80%, adakah pembeli tu boleh topup deposit?

loan margin rendah

◽Maknanya loan tu tak reject tau…cuma dapat margin rendah, kalau pembeli tak jadi beli (sebab tak boleh topup deposit), maka owner boleh forfeited tau duit booking tu.

◽Jadi hati-hati, owner boleh budi bicara mungkin dia pulangkan je, kalau owner tu berkeras nak forfeited, ren pun tak dapat tolong…

◽Jadi pastikan, borang OTP atau booking form tu ada cover pasal clausa tambahan ni.

Awie Dx KL
~the lone RENger~

Advertisements

Published by awie shariman

Blogger, senior real estate negotiator, team sales manager at chester properties, services include buy, sell, invest and rent all type properties.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: