Beli Rumah Full loan / 100% loan ada ke?

▫Dalam pembelian rumah, masih ada lagi bermimpi bulan jatuh ke bumi. Masih ada tanya, ‘full loan kenapa perlu bayar booking’.

▫Booking atau deposit ni sebagai tanda jadi anda nak beli rumah. Kalau beli rumah subsales dengan REN anda kena bayar booking.

▫REN akan proceed loan anda lepas dah bayar,

Kalau anda tak bayar booking, maknanya anda boleh cancel sesuka hati sebab takde komitment kan……

Boleh tak kalau nak bayar tiket flight lepas dah landing kat destinasi ? Mesti tak boleh kan..

▫Jadi jalan paling selamat, mesti bayar booking / earnest deposit sebagai tanda jadi, baru la owner rumah accept.

▫Kalau anda dapat 100% loan, duit deposit yang di bayar akan dapat balik lepas bank dah disburse. So tak perlu risau la ye..

▫Sama juga bila anda nampak iklan pemaju ‘zero downpayment’, maksudnya, anda masih perlu cuma bayar booking tanda jadi. Bukannya free je tak bayar apa2 terus nak submit loan.

▫Tak faham lagi, senang je, cari REN anda sekarang, jangan malu jangan segan, mereka boleh tolong explain.

[Like]Tag]Share]

~Awie Dx KL~
The loneRENger

#pointhartanah #fullloan

Advertisements

Published by awie shariman

Blogger, senior real estate negotiator, team sales manager at chester properties, services include buy, sell, invest and rent all type properties.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: