Owner Nak Cancel Penjualan Rumah- (apa jadi?)

◻Kalau siapa pernah hadapi kes macam ni memang nangis tak berlagu.

◻Jarang sangat berlaku, tapi masih berlaku, ada kemungkinan owner tukar fikiran.

◻Ada banyak faktor menyebabkan owner tukar fikiran.

◻Antaranya
Dengar khabar rumah jiran dapat jual lebih tinggi. – Sejauh mana kesahihan hanya khabar angin saje

◻Campur tangan dari waris dan family supaya tak jual. – awal lagi patutnye dah discuss sebelum sign.

◻Ada offer lebih dari pihak buyer yang lain. Biasanye offer tu jauh beza harga.

◻Dah settle masalah kewangan, jadi dah takde masalah bayar bulanan.

◻Banyak lagi kalau nak list semua tak habis…
Korang list la sendiri kalau tau yang pelik…

◻Apa akan berlaku sekiranya owner tarik diri atau cancel jual bila mana owner dah sign OTP dari buyer. Ni la yang kita nak tahu kan….

◻Owner yang tak nak sign SPA atau nak cancel jualan (sebelum SPA sign) perlu bayar COMPENSATION SUM equal to Earnest deposit.

◻Sebagai contoh buyer dah bayar 10k earnest deposit pada agency A. Bila owner cancel, owner perlu bayar amount yang sama dengan 10k tadi (ganti rugi). ………….

◻Seterusnya, buyer boleh ambil tindakan ‘specific performance agains the vendor’ jika mahu sebab akan melibatkan court. Seeloknya consult dengan lawyer dulu sebelum lawan.

◻Jika buyer beli dengan REN, clause ni memang dah ada back up untuk buyer.

Tak faham lagi? Rujuk la REN korang…kasi laga lutut..

Next post pasal buyer cancel pulak….ada ke nak …

[LIKE]TAG[SHARE]

Awie Dx KL
~the lone RENger~

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10211856676085081&id=1615906940

Advertisements

Published by awie shariman

Blogger, senior real estate negotiator, team sales manager at chester properties, services include buy, sell, invest and rent all type properties.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.